Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Los Angeles va avea loc pe 14 iulie 2028, iar închiderea este programată pentru 30 iulie – 2 săptămâni mai târziu. Jocurile Paralimpice se vor desfășura în perioada 15 august – 27 august.
În total, vor fi peste 50 de sporturi și 800 de probe olimpice și paralimpice, scrie BBC.
Olimpiada din 2028 va fi a treia competiție de acest gen care se organizează la Los Angeles; celelalte două au avut loc în 1932 și 1984.
Organizatorii au precizat faptul că nu va fi nevoie de construcții noi pentru Olimpiadă, ceea ce va reduce mult din cheltuieli și din emisiile totale de carbon.
Printre locurile de desfășurare a evenimentelor se numără stadionul de fotbal al echipei LA Galaxy și Los Angeles Memorial Coliseum, stadionul unde s-au organizat întrecerile de atletism și de la celelalte două Olimpiade din LA.
Spre deosebire de Olimpiada de la Paris, la Los Angeles competiția de volei pe plajă se va disputa pe o plajă adevărată.
Fără mașini pe străzile orașului pe timpul Olimpiadei. Angajații trebuie să lucreze de acasă
Totuși, unele locații vor trebui adaptate pentru a putea găzdui competițiile viitoarelor Jocuri Olimpice. Spre exemplu, stadionul SoFi, din suburbia Inglewood, va fi convertită astfel încât aici să se poată organiza cursele de înot.
Căminele pentru studenți de la Universitatea din California (UCLA) vor fi transformate în sat olimpic pe timpul verii și vor fi dotate cu sălile și aparatele de antrenament necesare sportivilor.
Rămâne de văzut dacă Los Angeles se va putea ține de promisiunea pe care a făcut-o în 2017, atunci când a câștigat dreptul de a organiza Olimpiada, și anume să renunțe complet la transportul cu mașina pe durata competiției.
Sporturi noi și competiții reintroduse după mai bine de un secol
La Olimpiada de la Los Angeles vor apărea câteva sporturi care nu s-au regăsit printre competițiile olimpice de anul acesta – unele dintre ele nu s-au mai jucat de foarte mult timp în cadrul Olimpiadei, în timp ce altele vor fi introduse pentru prima dată.
Cricket se va juca pentru prima dată la Olimpiadă din anul 1900, când s-a organizat a două Olimpiadă din istoria modernă, tot la Paris.
Lacrosse va reveni după mai bine de un secol, acesta fiind unul dintre cele mai vechi sporturi jucate în America de Nord.
Baseball/softball se vor întoarce la Olimpiadă, după ce nu au fost incluse la Jocurile Olimpice de la Paris.
Squash și flag football sunt două sporturi care se vor juca pentru prima dată la Olimpiadă în 2028. Flag football este o variantă a fotbalului american în care jucătorii trebuie doar să îndepărteze un steguleț sau o centură purtată de posesorul mingii pentru a pune capăt unei faze, în loc să își doboare adversarul la pământ, cum se întâmplă în fotbalul american.
Proba de escaladă va fi introdusă pentru prima oară la Jocurile Paralimpice de la Los Angeles.
Alte sporturi care au fost recent introduse la Jocurile Olimpice vor continua și la ediția din America, precum surfing și skateboarding. În schimb, break-dance-ul, care și-a făcut debutul anul acesta, nu a intrat pe lista competițiilor de la următoarea Olimpiadă, în ciuda faptului că acest tip de dans a apărut prima dată în SUA.
România, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984
Ultima dată când Jocurile Olimpice s-au ținut la Los Angeles, România a câștigat 53 de medalii – 20 de aur, 16 de argint, 17 de bronz, terminând competiția pe locul 2, în ordinea medaliilor de aur câștigate, în spatele Statelor Unite (174 de medalii, dintre care 83 de aur), dar în fața unor țări precum Germania de Vest (locul 3: 59 de medalii, 17 de aur), China (locul 4: 32 de medalii, 15 de aur), Marea Britanie (locul 11: 37 de medalii, 5 de aur) sau Franța (locul 12: 28 de medalii, 5 de aur).
Printre sportivii români medaliați cu aur în 1984 se numără Doina Melinte (atletism, 800 de metri), Maricica Puică (atletism, 3.000 de metri), Anișoara Cușmir-Stanciu (săritura în lungime), Ivan Patzaichin (canoe), Ecaterina Szabo (gimnastică: sărituri, bârnă, sol) și Elisabeta Lipă (canotaj). În total, România a avut 124 de competitori.
Olimpiada de la Los Angeles din 1984 a fost boicotată de 14 țări din blocul comunist, inclusiv Uniunea Sovietică și Germania de Est, ca răspuns la boicotul condus de SUA la Olimpiada de la Moscova din 1980 – cel mai mare boicot din istoria Jocurilor Olimpice, când 65 de țări au refuzat să participe.
România a fost singurul stat dintre semnatarele Pactului de la Varșovia care a participat la Olimpiada de la Los Angeles.
Olimpiada de la Los Angeles din 1932 a fost prima ediție la care câștigătorii medaliilor s-au urcat pe podium, un obicei care s-a păstrat până azi.
Source link