Cazinoul din Sinaia are o istorie fascinantă. A fost mereu remarcabil prin eleganța sa arhitecturală, spectacolele sale grandioase și calitatea oamenilor care l-au vizitat. Timp de 35 de ani (1912-1947), Cazino Sinaia a fost la fel de renumit în Europa ca marile cazinouri de pe Coasta de Azur.
Amplasat în parcul Dimitrie Ghica, în locul fostei vile Ghica, Cazino Sinaia a fost un loc de distracție încă din prima zi. Clădirea, proiectată de arhitectul Petre Antonescu, a fost finalizată în mai puțin de un an. Se crede că viteza construcției se datorează baronului de Marcay. Acesta a fost principalul investitor al cazinoului din Sinaia și deținea acțiuni și la cazinoul din Monte Carlo. Între cele două clădiri existau asemănări, în special la nivelul elementelor de arhitectură interioară.
La deschiderea Cazino Sinaia în vara anului 1912, a avut loc un spectacol de gală prezentat de Alexandru Davilla, la care au asistat familia regală și premierul Titu Maiorescu. Spectacolul a fost urmat de un concert extraordinar susținut de George Enescu. În timpul serii, au avut loc focuri de artificii. Jocurile se desfășurau în trei încăperi separate.
Sala Oglinzilor era cea mai mare și găzduia jocuri de ruletă la 13 mese. În Sala Ovală se juca chemin-de-fer, iar pentru baccarat era dedicată o sală specială. Existau și încăperi private pentru oaspeții de elită. Cel mai spectaculos element era tunelul care lega Cazino Sinaia de Hotel Palace, folosit pentru deplasarea discretă a clienților VIP.
Cazinoul atrăgea mulți clienți, în special în weekend, mulți dintre aceștia venind cu “trenul plăcerii” din București. Cazinoul era vizitat zilnic de aproximativ 600-800 de persoane, care sperau să câștige bani. Uneori, seara se încheia cu pierderi importante pentru unii, care apelau la împrumuturi sau își puneau în joc bijuteriile.
Tragedia a lovit însă cazinoul la doar două zile de la inaugurare, în 1912, când cei doi frați Loebel s-au sinucis după ce au pierdut toată averea la jocurile de noroc. Cazinoul a avut apogeul său în anii de avans economic și cultural din România, dar a fost închis în perioadele de război. A supraviețuit unor perioade dificile, dar, în final, a fost închis definitiv în 1947 de către comuniști și transformat în sediu al Crucii Roșii.
După comunism, cazinoul a fost renovat și a devenit Casa de Cultură a Sindicatelor din Sinaia. În prezent, Cazino Sinaia poate fi închiriat pentru diverse evenimente și expoziții. Vizitatorii sunt așteptați de miercuri până duminică pentru a descoperi frumusețea acestui loc. Prețurile biletelor variază în funcție de tipul de tur ale ales. Cazinoul din Sinaia păstrează poveștile sale fascinante și istoria bogată pentru vizitatorii săi.
Source link