Senatul a adoptat, marţi, în unanimitate, o propunere legislativă de modificare a OUG 77/2009, care definește spațiile în care se pot desfășura jocuri de noroc, dar aduce și o serie de interdicții și condiții suplimentare care trebuie îndeplinite pentru autorizare.
Potrivit proiectului, licenţa pentru jocurile de noroc se acordă în funcţie de numărul de locuitori ai localităţii, dovedit prin adeverinţă eliberată de autoritatea administraţiei publice locale, astfel încât să existe cel mult un punct de lucru la 20.000 de locuitori.
O altă prevedere a propunerii legislative – care a fost iniţiată de un grup de parlamentari de la PSD şi adoptată de Senat – stipulează că “spaţiul propus este situat la cel mult 50 m de limita teritorială a oraşului/municipiului ori comunei, inclusiv a municipiului Bucureşti”.
“Spaţiul propus nu este situat în incinta sau pe o rază de 300 m a unităţilor şi instituţiilor de învăţământ, inclusiv campusurile aferente acestora, a unor locuri de joacă pentru copii definite ca orice spaţiu închis sau în aer liber destinat utilizării de către copii, a parcurilor, a unor aşezăminte de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase şi alte asemenea sau în perimetrul delimitat destinat acestora”, se mai arată în noua formă a actului normativ, scrie Agerpres.
Pentru protejarea jucătorilor de riscul de dependenţă şi pierderi financiare semnificative asociate jocurilor de noroc, numărul maxim de mijloace pentru jocurile de tip slot-machine aflate într o locaţie şi exploatate de acelaşi operator economic se reduce de la 75 la 20, se mai arată în propunerea legislativă.
Amenda pentru permiterea accesului minorilor în locaţiile specializate pentru desfăşurarea jocurilor de noroc constituie contravenţie şi se sancţionează la prima abatere cu amendă de la 100.000 la 200.000 lei, adică dublul cuantumului în vigoare. La a doua abatere, licenţa de organizare a jocurilor de noroc a operatorului este suspendată timp de şase luni, iar la a treia abatere licenţa este anulată fără posibilitatea de licenţiere a aceluiaşi operator timp de trei ani, se mai stipulează în proiectul de act normativ.
Operatorii de jocuri de noroc sunt obligați să se conformeze noilor prevederi în termen de 60 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
Editor: V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Source link