Marți, de Ziua Bucovinei, va avea loc inaugurarea și sfințirea edificiului Palatului Dornelor – fostul Cazinou al Băilor.
În spatele întregului proiect se află doi botoșăneni, soții Iulian și Doina Berescu.
„Pentru ca peste 2 zile, pe 28.12.2023, se inaugurează Cazinoul Vatra Dornei, proiect demarat din inițiativa exclusiv a doi botoșăneni – soțul meu și cu mine, am promis povestea acestui proiect. O voi face timp de câteva zile. Nu voi participa la inaugurare pentru că este un eveniment confiscat politic. Voi merge mai târziu, în tihnă, să revăd frumusețea acestei minunate clădiri. Cei care au pus în mișcare acest proiect nu mai sunt astăzi printre noi: Iulian Berescu și Inalt Preasfinția Sa Pimen-Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. O fac în memoria lor. Recunoștință și mulțumiri domnului Ciprian Musca care a făcut imposibilul ca lucrurile să se întâmple. Dânsul este angajatul civil al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. În imagini și documente care vor însoți povestea. O parte dintre ele”, este postarea făcută de Doina Berescu.
Lucrările de reabilitare la fostul Cazinou al Băilor au început în data de 15 aprilie 2019 și au fost finalizate în data de 15 noiembrie 2023. Consolidarea și restaurarea clădirii monument ”Cazinoul Băilor” cu schimbarea destinației în Centrul Muzeal ”Cazinoul Băilor”, cod SMIS 120362, al Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, este un proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 5, Prioritatea de investiții 5.1
Cazinoul din Vatra Dornei a fost construit prin subscripţie publică în timpul dominaţiei Imperiului Austro-Ungar.
A fost inaugurat pe 10 iulie 1899 şi a adus laolaltă constructori, autorităţi române şi imperiale austriece, turişti şi localnici.
La acea vreme rivaliza cu cazinourile din Viena sau Paris, iar în sala de dans cu trei candelabre imense în care ardeau lumânări din ceară de albine se aduna întreaga lume bună, de la ofiţeri austrieci şi până la tineri români aflaţi la studii în Apusul Europei.
După Primul Război Mondial a început să-şi piardă din strălucire, iar sub comunişti a fost transformat în club muncitoresc şi centru al staţiunii balneare. Aici se ţineau şedinţe de partid sau întâlniri sindicale, dar şi campionate naţionale de şah.
După 1989, clădirea a fost administrată de Primăria Vatra Dornei, dar lipsa banilor a dus la accentuarea stării de degradare. Încercări timide de reabilitare s-au făcut la finele anilor 1990, dar mai apoi clădirea a intrat în proprietatea Fondului Bisericesc Ortodox Religios din Bucovina și a rămas abandonată ani în șir.
Source link