Colaj: VICE România. Imagini: în stânga o imagine dintr-un cazino din Las Vegas, Răzvan Băltărețu / VICE România; în dreapta o poză din arhiva personală a lui Sorin Constantinescu
Așa cum societatea s-a schimbat, și industria de gambling a făcut-o. De la cum era lumea din filmul Casino, vorbim în prezent de o creștere a jocurilor de noroc online sub diverse forme, de la clasicele pariuri sportive și până la slots. Și păcănelele arată tot mai mult ca un sport național neoficial.
În 2019, o statistică arăta că în mediul rural sunt de trei ori mai multe agenții de pariuri și jocuri de noroc decât farmacii, darămite dispensare sau spitale. Ca să înțeleg mai bine industria din România și de ce sunt oamenii fierți pe cireșele, șeptari și coroane, am vorbit cu unul dintre cei mai avizați români din domeniu.
Sorin Constantinescu este un nume vechi în industria de gambling din România. Acum, e a rising star pe YouTube, ca invitat la alții sau pe canalul propriu. Când țara începea să guste din democrație și libertate, el descoperea acest domeniu în care cei mai mulți se bagă cu gândul că vor câștiga bani când mai realist ar fi că e distracție și pierdere de bani. Sorin Constantinescu a trecut de la munca pe șantier în Serbia începutului de ani ‘90 la aparate, cazinouri, criză economică și sărăcie, iar cazinourile, avere de milioane, consultanță în loterii naționale și chiar să predea cursuri antifraudă în Academia de Poliție.
Fără îndoială, numeroși cetățeni ai României au o problemă cu dependența de aparate. Cel mai des ăsta e cazul: un moment în trecut când au descoperit păcănelele și de-acolo înainte viața a luat altă formă, una în care urmărirea visului de îmbogățire distruge celelalte scopuri. Ăsta e punctul și pentru care am vrut să vorbesc cu Sorin Constantinescu să văd cum se raportează el la România anilor ‘90 și cea din prezent.
Momentul în care păcănelele erau mai colorate decât televizorul din casă
Sorin Constantinescu în anii ’90
VICE: Cum ați intrat în industria jocurilor de noroc? Și cât de greu a fost începutul?
Sorin Constantinescu: În ‘90 am terminat Facultatea de Construcții Civile și Industriale la Timișoara. Cum era oraș de graniță, automat, s-au deschis după Revoluție porțile pentru diferite afaceri, iar ușor–ușor locul a ajuns un El Dorado.
Cum șantierele se închiseseră și nu am putut să mă angajez ca inginer, m-a angajat un domn la un bar care avea două păcănele de pus pe masă, aduse din Serbia. Eram inginer și omul a presupus că mă pricepeam la calcule, așa că eu țineam contabilitatea lor.
Așa am văzut că alea două păcănele fac de cinci ori mai mulți bani decât toată consumația din bar. Am decis să-mi cumpăr propriile aparate și ca să fac rost de bani am plecat la sârbi ca să muncesc pe șantier la săpat de gropi.
Am făcut rost de bani, am început cu două păcănele și după un an reușisem să am peste 100 de aparate. În 1993 câștigam 30 000 de dolari pe lună, cam cât patru apartamente la Unirii la acea vreme. Prin 1996, fără educație financiară, am reușit chiar să dau faliment și, pentru o perioadă, a fost nevoie să mă angajez ca director de cazino.
Mi-a plăcut însă dintotdeauna să fac bani. La început vindeam blugi din Serbia sau vegeta. Dacă nu erau cazinourile, făceam ceva în comerț sau servicii.
Cum erau anii ‘90 în jocurile de noroc?
Păi, era Vestul Sălbatic. Nu existau taxe, impozite, ANAF, nu existau legi în domeniu. Abia prin 1993 a apărut o primă legisl…
Acesta este doar un fragment din text. Textul complet poate fi citit direct pe site-ul sursă.
Source link